آشنایی با فرآیند آهار و تکمیل در فرش ماشینی

۳۲ بازديد
همانطور که می دانید بیشترین مصرف در پوشش کف ساختمان فرش است و در حال حاضر استقبال بی نظیری از فرش های ماشینی می شود.جالب است بدانید فرش های ماشینی بعد از بافت همان موقع قابل استفاده برای مشتریان نیست و باید فرآیند تکمیل را طی کند، در این مقاله قصد داریم در مورد مراحل آهار و تکمیل در فرش ماشینی نکات جالبی را بیان کنیم، خالی از لطف نیست تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

آهار و تکمیل درر فرش ماشینی چیست ؟
شاید برایتان این سوال مطرح شود که آهار چیست؟ همانطور که می دانید فرش های ماشینی توسط دستگاه های بافت تولید می شود و به صورت خام و رولی از دستگاه خارج می شوند، و برای قابل استفاده شدن این فرش ها را به صورت 3 تا 5 تخته ای برش می خورد و به بخش کنترل کیفیت و رفوگری منتقل می شود. در قسمت رفوگری به رفع عیب هایی مانند وجود نخ های خاب مرده در پشت فرش،سست بودن ریشه،بیرون آمدن نخ خاب از بافت و صاف کردن ناهمواری های سطح فرش پرداخته می شود. و در این قسمت فرش های خام و غیر قابل استفاده برای مشتریان قابل استفاده و بدون عیب می شود.در ادامه به مراحل آهار و تکمیل فرش بیشتر پرداخته می شود با ما همراه باشید.

مراحل آهار و تکمیل در فرش ماشینی:

همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، فرش های بافته شده به صورت رولی می باشد که برای مصرف کننده قابل استفاده نیست.و برای قابل استفاده شدن باید مراحل متعددی را بعد از اتمام بافت طی کند .این مراحل عبارتند از؛

پشت پاک کنی
تمیز کردن
رفوگری
تراش(شیرینگ )
آهار زنی و خشک کردن
بخار زنی و تراش مجدد
تمیز کردن نهایی
برش، زیگزاگ و ریشه زنی



لازم به ذکر است که فرش ماشینی جدید فاقد هر گونه نخ خاب شناور در زیر فرش می باشد، درنتیجه فرآیند پشت پاک کنی در مرحله تکمیل و آهار در بعضی از شرکت های فرش ماشینی حذف شده است.در ادامه به توضیحات در مورد مراحل آهار پرداخته می شود.با ما همراه باشید.

اولین مرحله ؛ پشت پاک کنی :

همانطور که قبلا گفته شد دستگاه های بافت فرش ماشینی فرش را به صورت جفتی(زیر و رو) می بافند.و دستگاه های بافندگی ماکویی قدیمی، در پشت فرش نخ خاب مرده به صورت شناور رها می باشد.پس در اولین مراحله از فرایند تکمیل و آهار باید نخ های اضافی در پشت فرش جدا شود.در این مرحله رول های فرش به ماشین پشت پاک کنی منتقل می شود.این دستگاه دارای چند تیغه برش دهنده و چند شانه نوسان کننده می باشد، در اولین مرحله شانه نوسان کننده با حرکت نوسانی خود نخ های شناور اضافی را بلند و از داخل فرش بیرون می کشد و به وسیله تیغه برش این نخ ها جدا می شود.
در مرحله دوم سری دوم شانه های نوسان کننده،تمام نخ ها و پرزهای شناور را از فرش بیرون کشیده و تیغه انتهایی پرزها و نخ های کوتاه را برش زده و از پشت فرش جدا می کنند. بعد از اتمام مرحله پشت پاک کنی، پشت فرش های زیر و رو کاملا شبیه به یکدیگر است و تشخیص زیر یا رو بودن این فرش ها بسیار مشکل است.

ضایعات فرش :

پرزها و الیاف جدا شده از فرش را ضایعات فرش می نامند.که مستقیما به دستگاه پرس منتقل می شود و مرغوب ترین و تمیزترین این الیاف به صورت نخ های ضخیم به صنایع پتو بافی یا روفرشی ارسال می شود. و ضایعات نامرغوب و کوتاه تر به عنوان الیاف در تولید پشتی، صنعت ایزوگام و پرکننده در عروسک سازی مورد استفاده قرار می گیرد.

تمیز کردن فرش :

همه فرش های تولید شده در دستگاه های بافت اعم از زیر و رو بعد از اتمام بافت حتما باید از ماشین تمیز کن عبور کنند. دستگاه تمیز کننده دارای تعدادی برس برای تمیز کردن روی فرش،مکنده های قوی که شبیه به جارو برقی می باشد و تعدادی زننده می باشد. نخ های شناور و پرزهای آزاد در سطح فرش با ضربه های زننده از لابه لای نخ خاب بیرون کشیده می شود و به روی سطح فرش منتقل می شود.سپس پرزهای آزاد و نخ ها توسط برس ها جمع آوری شده و به وسیله مکنده های قوی به کیسه های جمع آوری ضایعات فرش منتقل می شود. بعد از انجام این مراحل سطح فرش کاملا پاکیزه و تمیز می شود.و موجب می شود تا عیب های سطحی فرش در مراحل بعدی رفوگری نمایان شود و در مرحله رفوگری بتوان عیوب نهایی فرش را برطرف کرد.



رفوگری :

بعد از اتمام مرحله پشت پاک کنی فرش ها زیر و رو و تمیز کردن عملیات کنترل روی فرش های تمیز شده انجام می شود و با توجه به اینکه در مرحله قبل فرش ها کاملا تمیز شده است، تمام معایب فرش به خوبی نمایان می شود، و این مرحله جزء ضروری ترین و مهم ترین مرحله رفع عیوب فرش قبل از آهار زنی می باشد.در شرکت هایی که تولید ات فرش زیادی ندارند ،به صورت چشمی اقدام به کنترل فرش می کنند، اما در شرکت ها تولیدی بزرگ فرش ماشینی، فرش به ماشین رفوگری منتقل می شود. فرش ها در این ماشین از پشت روی میز شیب دار قرار می گیرد و روی فرش ها نور کافی تابیده می شود.و رفوگر برای حرکت دادن فرش از یک دکمه استفاده می کند و با دقت به بررسی فرش می پردازد.و تمام عیوب فرش مانند، دو رنگی،بی پودی،خاب کندگی،رگه،ناهمواری خاب،نقشه شکسته و... را در این مرحله شناسایی و با مهارت خاصی اقدام به رفع این عیوب می کند.

تراش(شیرینگ ):

مرحله تراش یا شیرینگ به مرحله ای گفته می شود که در آن سطح فرش بافته شده کاملا هم ارتفاع و یکنواخت می شود.و منظور از پرداخت در فرش های ماشینی، تراشیدن سطح فرش و هم تراز کردن خاب و ارتفاع آن می باشد، ممکن است در بعضی اوقات ارتفاع خاب به هر علتی در نقاط فرش وجود داشته باشد و در این مواقع عملیات برش فرش در چند مرحله انجام می شود.جالب است بدانید در بعضی از شرکت های فرش ماشینی نوعی تراش وجود دارد که پشت فرش را نیز تراش می دهد و تمام پرزهای به جامانده از پشت فرش نیز از بین می رود. بعد از اتمام مرحله تراش، مکنده های قوی که بسیار شبیه به جارو برقی است، همه گرد و غبار و پرزها را از لابه لای نخ خاب بیرون می کشد،و نخ های اضافی بدین صورت جمع آوری می شود.هرچه کیفیت مرحله مکش بیشتر باشد، کیفیت تکمیل نیز در رتبه بالاتری قرار میگیرد. ناگفته نماند در ماشین های بافندگی جدید تکنولوژی ویژه ای وجود دارد که در زمان بافت فرش موجب می شود سطح فرش یکسان و یکنواخت باشد و نیازی به مراحل شیرینگ وجود ندارد و فقط پرداخت فرش به صور جزئی انجام می شود، فرش های 1200 و 1500 شانه نمونه ای از این نوع فرش ها هستند که نیاز کمی به پرداخت دارند.
تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.