روانشناسی رنگ در فرش ماشینی

فرش و نكات نگهداري از آن

روانشناسی رنگ در فرش ماشینی

۴۸ بازديد

آقای حسین قربانی کارشناس فرش در مقاله خود در باره روان شناسی رنگ در فرش ماشینی آورده است در فرش ها نیز این حس روانشناسی کاملا گویاست و می‌توان به وضوح آن را دریافت. رنگ ها و طرح‌ها در فرش‌های مختلف می‌توانند گویای این باشند که فرش، عشایری، روستایی و یا شهری است. یعنی اگر مابخواهیم خصوصیات شاخص هر منطقه را حذف نماییم باز می‌توان گفت که این فرش‌ها را چه قشری از مردم بافته اند.

در یک طرح میزان شدت و ملایمی رنگ و همین طور منحنی و خشن بودن خطوط طرح فرش می‌تواند خوی و خصلت یک منطقه را به لحاظ اقلیم زیستی و خصوصیات نژادی و روان شناسی مشخص نماید. برای مثال در فرش های روستایی طرح‌ها با موضوعات نمادین، رنگ‌های تیره و متضاد استفاده می‌شوند و دستبافته‌های شهری از رنگ‌های ملایم و هارمونی‌دار با ترکیب های رنگی و موزون با خطوط منحنی به کار می‌روند. فرش زیبا یکی از مهمترین عوامل در زیبایی هر خانه است که در زمان خرید فرش لازم است به آن توجه داشت. زیبای فرش به طور مستقیم بر قیمت فرش تاثیر گذار است، فرش های با طرح های زیبا و اصیل جزء آثار تاریخی هر کشور محسوب میشود. در فرش های عشایری موضوعاتی زنده با رنگ های شاد و طبیعی همراه موضوعات محیط اطراف بیشتر به چشم می‌خورد

 انتخاب رنگ فرش به شرایط آب و هوا، نوع زندگی، اقتصاد، سلیقه، مکان، کاربری فرش، فرهنگ و... بستگی دارد به طور مثال "اروپائیان نسبت به رنگ روشن و حتی کم رنگی و بی رنگی اقبال نشان می دهند و بر خلاف اروپائیان، عربها رنگ لاکی را بسیار می پسندند و یا زمانی که اقتصاد راکد است مردم آمادگی کمتری نسبت به استفاده رنگ‌ها دارند و در عوض از رنگ‌های خنثی استفاده می کنند و زمانی که خوشبین‌تر باشند تمایل بیشتری برای انتخاب گزینه‌های جدید به همراه رنگ‌های سرزنده و شاداب دارند.

چند توصیه جهت انتخاب بهترین رنگ فرش در هماهنگی با دکوراسیون

با توجه به اهمیت رنگ و تاثیرات رنگ از نظر روان شناسی بسیاری از موارد فوق را می توان در زیبایی رنگ فرش مشاهده نمود و انها را به فرش نیز تعمیم داد.

اگر فضا را کوچک تر بخواهیم:

به کار بردن فرش‌هایی با طرح های بزرگ، استفاده از پوشش‌های متفاوت برای کف در یک فضا، استفاده از قالی و قالیچه، مخصوصاً با رنگ ها و طرح های متفاوت فضا را کوچک تر از آنچه هست نشان می‌دهد.

پوشش کف و ارتباط آن با ارتفاع فضا:

به کار بردن کف پوشی با بافت درشت یا پرز بلند، سبب می شود این پوشش در چشم بیننده نزدیک‌تر دیده شود. همین تاثیر سبب می شود تا فاصله کف تا سقف هم کمتر به نظر آید.

کف پوش تیره تر از دیوارها:

بهتر است رنگ انتخابی برای فرش، رنگی ساده، هماهنگ و تیره تر از دیوارها باشد، چرا که فضا را گرم و صمیمی، خانگی و دلچسب می نماید.

کف پوش روشن تر از دیوارها:

به کار بردن رنگ روشن برای کف سبب می شود تا کف نوارانی و درخشان بنماید. انتخاب رنگی ساده، هماهنگ و روشن تر از دیوارها به کامل شدن این حس کمک می کند.

اگر بخواهیم فضا بزرگ تر دیده شود:

انتخاب پوششی یک دست و با رنگی ساده، بدون طرح با بافتی نرم سبب می شود فضا بزرگ تر به نظر آید و این تأثیر با ادامه این پوشش به دیگر راهرو ها و اتاق ها بدون انقطاع، بیشتر می شود

بنابراین اهمییت رنگ را نباید از نظر دور داشت، زیرا رنگ فرش به عنوان یک عامل مهم متحد کننده و تعیین کننده محدوده دید تلقی می شود. رنگ فرش باید معقولانه و با دقت و تأمل انتخاب شود.

در مورد انتخاب رنگ باید به نکات زیر توجه نمود :

*از رنگ ‌های مورد علاقه تان استفاده کنید، چون احساسات شما مهم است و نشان دهنده شخصیت شماست.

*طرح و ابعاد اتاق و رنگ وسایل به کار رفته در منزل را در نظر بگیرید.

*میزان نور و روشنایی منزل را مد نظر قرار دهید 

*برخی از بخش های تالار، چه از طریق هوا و چه در نتیجه رفت و آمدهای زیاد، در معرض گرد و غبار و آلودگی قرار می گیرد. باید سعی شود این گرد و خاک در روی کفپوش با توجه به رنگ آن، بد نما و زننده به چشم نیاید.

*بعضی از رنگ ها می توانند این عیب را در خود پنهان کنند تا لحظه به لحظه در معرض دید قرار نگیرند. بهتر است در این قبیل جاها برای قسمت های سرو غذا و امثال آن، از طرح ها یا ترکیب های لکه لکه یا خال خال استفاده شود.

 *در قسمت هایی که رفت و آمد کم است و مشکل گرد و خاک بسیار کم یا احیاناً در حد صفر است، می‌توان از رنگ های روشن استفاده نمود.

*کفپوش محل های پر رفت و آمد باید دارای رنگ های تیره تر با بافت های مختلف و طرح‌های گوناگون باشد

و نکته آخر: 

موضوع روانشناسی فرش کمتر در مباحث و گردهمایی‌ها در ایران مطرح شده است. در حالی که در خارج از کشور به خصوص اروپا این موضوع جایگاه خاصی دارد. به عنوان مثال از قدیم الایام هر قدرت اروپایی در پی یافتن ریشه‌ای برای حکومت خود بوده است که نمادهای سنتی و اصیل موجود از هر گوشه دنیا مهر تاییدی بر این مهم بوده است و در دربارهای اروپایی فرش‌های اصیل ایرانی به چشم می‌خورد در حالی که در داخل کشور مصداق‌های جدی نگرفته شدن این هنر اصیل و صنعت مهم و درآمدزا به چشم می‌خورد.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.