اگر چه خالص بودن يا نبودن زعفران در آزمايشگاهها به راحتي قابل شناسايي است اما تشخيص آن براي مصرف كنندگان به راحتي ممكن نيست .
افزايش وزن زعفران با استفاده از آغشته كردن اين گياه به چربي، عسل و... حرفهايترين روش تقلب در فروش زعفران است و رنگ كردن قسمتهاي سفيد اين گياه با رنگ طبيعي زعفران محترمانهترين شيوه در تقلب طلاي سرخ است كه براي مصرف كنندگان به راحتي قابل تشخيص نيست اما اطلاعات پي آمده ممكن است شما را هنگام خريد اين محصول ياري كند. تقلب در زعفران منحصر به مخلوط كردن يك گياه شبيه زعفران با اين محصول نيست بلكه زعفران تقلبي حتي شامل سنگين كردن وزن آن با استفاده از چربي، عسل، نمك و شكر هم ميشود چراكه اين گياه ارزش بالايي دارد و هر گرم آن بيش از ۵۰۰۰ تومان در بازار فروخته ميشود لذا سودجويان را به سمت خودش ميكشاند تا با هر چيز كه ميتوانند در زعفران غش كنند. يكي از راههاي تقلب در زعفران اين است كه كلالههاي آن را با نوعي چربي، شكر، نمك يا عسل آغشته ميكنند و وزن آن را افزايش ميدهند. در اين روش متقلبان به گونهاي حرفهاي و البته تخصصي تقلب ميكنند كه به سادگي نميتوان خالص بودن و نبودن زعفران را تشخيص داد چراكه آنها ماهها تلاش ميكنند با آغشته كردن اين گياه به مواد ديگر بتوانند سود بيشتري به جيب بزنند.
متقلبان حرفهاي با مهارت بالا اين مواد را به صورت محلول روي كلالههاي زعفران ميپاشند و هنگامي كه خشك ميشود وزن زعفران افزايش مييابد كه به راحتي قابل تشخيص نيست.
روشهاي شناسايي زعفران عسلي يا روغني!
گرچه خالص بودن يا نبودن زعفران در آزمايشگاهها به راحتي قابل شناسايي است اما تشخيص آن براي مصرف كنندگان به راحتي ممكن نيست با اين حال، اگر كلالههاي زعفران بسيار براق باشد بايد به آن شك كرد يا در صورت مشاهده اين ظاهر غير طبيعي آن را بين انگشتان دست يا روي كاغذ له كرد تا ديد ماده خاصي از آن روي كاغذ نقش ميبندد و كاغذ و انگشتان دست چرب ميشود كه در اين صورت مشخص ميشود زعفران به چربي خاصي آغشته شده تا وزنش بيشتر شود.
رنگ مصنوعي، تقلبي خطرناك در زعفران
يكي ديگر از راههاي تقلب در زعفران استفاده از رنگ مصنوعي است؛ اگر رنگهاي مصنوعي در زعفران به كار رفته باشد در آزمايشگاه قابل تشخيص است چرا كه پايين بودن قدرت رنگ دهي آن نشان دهنده اين تقلب خواهد بود. اين رنگهاي مصنوعي براي سلامتي انسان بسيار خطرناك است و در واقع گل رنگهايي كه از مكه به عنوان زعفران و غالبا به شكل پودر به كشور وارد ميشود از همين رنگهاي خطرناك مصنوعي است.
تقلبي كه متقلبان ميتوانند روي آن قسم بخورند!
يكي ديگر از روشهاي تقلب در زعفران استفاده از رنگ طبيعي اين گياه براي رنگ كردن ديگر قسمتهاي سفيد زعفران و مخلوط كردن آن با اين محصول است، اين روش محترمانهترين روش تقلب است كه متاسفانه بسيار رايج شده است. متقلبان و عرضه كنندگان ميتوانند روي خالص بودن زعفران خود نيز قسم بخورند چرا كه از هيچ چيز به غير از زعفران در آن استفاده نكردهاند اما روش شناسايي در اين نوع تقلب براي مصرف كنندگان بسيار سخت است.
ظاهر زعفران بايد چگونه باشد؟
شكل ظاهري زعفران يكي از روشهاي شناسايي خالص بودن آن است ظاهر اين محصول شبيه ميخك است؛ به گونهاي كه پايين گياه ميلهاي و انتهاي آن دندانه دار، پهن و قيچي شكل است. همچنين رنگ زعفران بايد قرمز تند باشد نه روشن و شكل كلالههاي آن نيز نبايد براق باشد.